Author Topic: moderator for 5th year urban design  (Read 3036 times)

Offline montaguet

  • Fresh!
  • *
  • Posts: 10
moderator for 5th year urban design
« on: February 10, 2003, 12:53:56 PM »
hm.. as everybody knows.. urban design memerlukan komitmen kerja yang banyak, individu dan juga kumpulan, apa kata kalu markah untuk grupwerk dan individu diasingkan 50 -50? bkn apa.. berdasarkan cerite senior...kebanyakan yang tidak membuat kerja grup tetapi dgn ayat power dan muka tebal berjaya lepas urban, sedangkan kawan-kawan yang berusaha mati katak dipijak bashri, kesian laa ooo.. ini tidak adil... aku bangkang...
takpun apa kata setiap ahli buat penilaian pasal ahli lain?.. aku still rasa urban design nih pemarkahan die mengarut...                    
these violent delights, have violent ends


Offline azarimy

  • Lecturer GILA!
  • Administrator
  • Senior
  • *****
  • Posts: 5,982
    • azarimy's sketchstation version 3.0
moderator for 5th year urban design
« Reply #1 on: February 10, 2003, 05:09:02 PM »
hmmm... setahu aku markah antara group work - individual design ialah around 70 - 30. maknanya individual design 30. ini kerana supaya sesapa yang hanya cuba concentrate individual design akan immediately fail.

tapi bukan ke bashri ada apply satu method ni:

ketua akan biasanya dapat markah tinggi dalam group. terutamanya kalau cemerlang. sekiranya the group work fails, ketua sahaja yang fail. kalau individual project fail, maka individu itu aja yang fail.

peranan ketua adalah sangat penting dalam urban, kerana tanggungjawab besar. kalau group work fail, hanya ketua akan fail, sedangkan ahli group akan continue naik thesis macam biasa. tetapi, ketua juga mempunyai peranan besar seperti melaporkan ahli yang tak buat kerja dan sebagainya.

tu pasal ada ketua.

aku rasa ko rasa markah ni tak adil pasal mungkin ko tak diberitahu tentang peranan ketua dalam group urban ni. hmmm.. jangan risau, the last time i sat for urban design, semua rules applied. by the book.

curik tulang? siap laaa... takkan ada member yang puas hati member dia curik tulang kan? masa urban laa kita tau sapa kawan sapa lawan muahahahhahahahahaha.....                    
what gets us into trouble is not what we dont know. it's what we know for sure that just ain't so - mark twain

Offline digitelwerk

  • Junior
  • **
  • Posts: 90
    • http://www.geocities.com/digitelwerk
moderator for 5th year urban design
« Reply #2 on: February 10, 2003, 08:31:26 PM »
apsal aaa area seberang nyonya cam siol aa...dah aaa kene buat theatre. ground floor pon tak settle lagi nih...ape la!!                    
i lie, i wait, i stop, i hesitate, i hate, i\'m not, i was, i want too much

Offline jim7

  • Senior
  • *****
  • Posts: 1,365
    • http://myspace.com/rhythminscreammusic
moderator for 5th year urban design
« Reply #3 on: February 11, 2003, 02:34:16 PM »
aku setuju dengan pendapat montaguet tuh.. aku rasa pembahagian markah memang tidak adil.. bukan sbb aku pernah fail aaa  :roll: , (aku fail atas markah individu)
sebab markah kumpulan adalah sama rata untuk semua ahli kumpulan, pekongsi aktif dan juga pekongsi tidur...
dah banyak kali laa orang yang tak buat keje lulus... yang buat keje sendiri sampai 10 a0, kerja grupo tak sentuh, siap dapat markah tinggi lagi.. abih camano?                    
bla bla bla


Offline azarimy

  • Lecturer GILA!
  • Administrator
  • Senior
  • *****
  • Posts: 5,982
    • azarimy's sketchstation version 3.0
moderator for 5th year urban design
« Reply #4 on: February 11, 2003, 05:27:58 PM »
kan ke dah dibilang tadi?

peranan ketua babe! ketua akan menentukan sapa yang berhak dapat markah apa. kalau ketua tak report kat bashri, jangan salahkan bashri!                    
what gets us into trouble is not what we dont know. it's what we know for sure that just ain't so - mark twain

Awan_Larat

  • Guest
moderator for 5th year urban design
« Reply #5 on: February 14, 2003, 03:44:25 AM »
cuba la dengar cakap orang, KETUA!!!!... ARKITEK ITU KETUA SEGALA PROJEK,dan satu lagi penilaian juag dibuat berdasarkan atitiude anda pada kerja dan komitmen kumpulan. Sejauh mana anda 'get personal' dengan kerja anda. Kejar markah atau mahu belajar? that is the question. Dan macam AZA cakap dalam topic lain mereka(LEC) bukan idiot untuk tidak tahu sosial-politik studio.(cari le korang sape yang jadi spy hehehehe). Yang paling penting ada sendiri punya sense untuk nilai  kebolehan diri sendiri. Kenapa macam mana nak masuk 6th year kalau was-was pada kebolehan diri sendiri, tak boleh buat keputusan? tak boleh bekerjasama? Kenapa kena nilai orang lain?, takde exact answer tapi ini mungkin pshycology behavioural analysis yang lihat situasi group workings kumpulan anda, dan lebih ironik ia adalh berdasarkan judgement anda. So pi mai pi mai semua letak kat tangan anda... perkongsian aktif? Ya -tapi cuba la pikir ada ke orang tak buat langsung kerja(takde ink langsung atas kertas-pen), lepak 6 bulan lepas tu lulus... jangan nak salahkan orang je....hehehe                    

Awan_Larat

  • Guest
moderator for 5th year urban design
« Reply #6 on: February 14, 2003, 03:54:10 AM »
Montaguet macam tak enjoy je urban....hehehe, bagi aku itu petanda buruk...macam mana nak lepas kalau bidang Senibina itu sendiri kita anggap satu beban bukan HIDUP KITA!!! so itu dah satu petanda hehehe, tapi sapalah AWAN LARAT nak tentukan halatuju orang.... :D  :D  :D, bagi aku Architecture is my life... and im damn proud of it.... lantak le orang kata macam-takda kehidupan kalau orang definasikan hidup itu perempuan/lelaki,kereta dan rumah....shame to them....sebab diorang dah salah pilih kerjaya hidup... :evil:  :evil:  :evil:                    

Offline azarimy

  • Lecturer GILA!
  • Administrator
  • Senior
  • *****
  • Posts: 5,982
    • azarimy's sketchstation version 3.0
moderator for 5th year urban design
« Reply #7 on: February 14, 2003, 05:02:42 AM »
there you have it.

sebenarnya susah jugak nak tentukan markah untuk member masing2, especially kalau semuorang bekerjasama dan pada tahap yang sama. tapi...

macamana kalau salah seorang dari group kita lembab, malas, kuat tido, suka gi dangdut, tapi malas buat kerja? berbaloi ke kalau dia dapat B (contoh) sama macam korang?

well.. mesti ramai akan reply, "tak patut!".

tapi sapa yang tentukan dia tak patut dapat B? ketua kumpulanlah. tapi ketua kumpulan juga perlu berani dalam senario lain pulak, contohnya:

salah seorang dari ahli group korang outstanding gila, memang gila gempak, rajin, pandai, banyak kasi idea, hensem, tinggi, ada kereta besar dan sebagainya; adakah ketua sanggup bagi markah tinggi pada dia seorang berbanding ketua sendiri?

heheh... dilemma.

macam awan larat cakap, kita semua arkitek. dan arkitek mesti berkemampuan utk buat keputusan. walaupun bashri kadang2 ada preconceived idea of what u could do dari awal semester lagi, biasanya dia takkan cakap apa2. kadang2 dia dah cap mamat A akan dapat C-, awek B dapat B-, mamat C dapat B+, dan awek D fail.

tapi, yang bestnya, kalau seseorang itu berkemampuan memecahkan expectation dia... pergh... mesti score punyalah. sometimes, they just love unexpected endings. just like in the movies.                    
what gets us into trouble is not what we dont know. it's what we know for sure that just ain't so - mark twain

Awan_Larat

  • Guest
moderator for 5th year urban design
« Reply #8 on: February 18, 2003, 03:14:46 AM »
betul, betul dan sebetul-betulnya... mari kita lihat siapa the survivor terhebat.... hehehe... course kita nih macam citer survivor lak.... tak caya tanya 6th year...                    

Offline azarimy

  • Lecturer GILA!
  • Administrator
  • Senior
  • *****
  • Posts: 5,982
    • azarimy's sketchstation version 3.0
moderator for 5th year urban design
« Reply #9 on: February 18, 2003, 06:28:16 AM »
hmmm... survivor... betul gak. anyway... aku nak quote kat sini satu teori yang dipost oleh member aku kat www.pergh.com... kalau sesapa rajin, baca laaa

http://www.tanggam.com/forum/viewtopic.php?p=872#872                    
what gets us into trouble is not what we dont know. it's what we know for sure that just ain't so - mark twain

Offline digitelwerk

  • Junior
  • **
  • Posts: 90
    • http://www.geocities.com/digitelwerk
moderator for 5th year urban design
« Reply #10 on: February 28, 2003, 01:22:52 AM »
what the hell has happened to our 5th year? cam ade sket panas la...so mari kita tunggu and lihat.                    
i lie, i wait, i stop, i hesitate, i hate, i\'m not, i was, i want too much

Offline @lastsoftware

  • Junior
  • **
  • Posts: 73
    • http://
moderator for 5th year urban design
« Reply #11 on: March 04, 2003, 03:45:12 PM »
watch survivor guys! tips utk lepas urban                    
@last the devil has come..