Author Topic: Soalan Magic: Asal Usul Logo Architech  (Read 3753 times)

Offline footos_mentos

  • Regular
  • ***
  • Posts: 164
  • tarak... YELEK!!
    • http://www.manggis.tv
Soalan Magic: Asal Usul Logo Architech
« on: January 31, 2004, 09:51:07 AM »
Muahaha greetings carbon based lifeform,
soalan berikutnya: siapa yg tahu asal usul logo architech yg sedia ada skrg ni, apasal logo tu direka dan siapa yg mereka logo tu? jawap jgn tak jawap. siapa jawap betul hadiah boleh claim dgn aku. rockapak
tarak... YELEK!

Offline lyceum

  • Administrator
  • Senior
  • *****
  • Posts: 3,684
Soalan Magic: Asal Usul Logo Architech
« Reply #1 on: January 31, 2004, 03:54:17 PM »
oh great creator Footos... we are not worthy of answering such profound questions.....we're not worthy,we're not worthy,we're not worthy

 
"Resistance is futile! Your posterior shall be violated!!"

Offline azarimy

  • Lecturer GILA!
  • Administrator
  • Senior
  • *****
  • Posts: 5,982
    • azarimy's sketchstation version 3.0
Soalan Magic: Asal Usul Logo Architech
« Reply #2 on: January 31, 2004, 04:06:11 PM »
actually, good question!

i've been wondering about that actually, but didn't know who could give the answer. why dont u shed some light, o' enlightened one!  
what gets us into trouble is not what we dont know. it's what we know for sure that just ain't so - mark twain

Offline footos_mentos

  • Regular
  • ***
  • Posts: 164
  • tarak... YELEK!!
    • http://www.manggis.tv
Soalan Magic: Asal Usul Logo Architech
« Reply #3 on: February 01, 2004, 09:38:49 PM »
ohoh i'm sorry... i forgot that i've already posted this topic quite some time. quoted from previous thread:
Quote
marok:
from the A's then become a cosmic mountain and then been stolen by architech

bohrtaag:
ha'ah kan? logo tu org pakai sejak bila ha? agak2 ada tak cecah zaman che jak student? :?

azarimy:
tak... logo tu agak baru. aku rasa si pojee ni tanya pasal dia laaa yang design agaknye hehehehheeh.... dia kan 'senior' gila....

am:
hehehee... sebenarnyekan... aku maleh nak cite pasal asal usul logo nih.. nanti org kata riak dan takbur lak .... iskh... logo tu dtg nya cari pangkal nama aku... Am... tapi aku translate dan interpretkan pada loga architech... tu aje... ahaks... muahahaha******ha

anonymousKALKITOS:
:shock: :shock: :shock: logik gak tu .... nasib baik la nama kau AM.... so dapatlah nama Architech . . . buatnya nama kau BAM, terus jadik Barkitech . . . kalau KAM?, kalau TAM? . . . kalau OM?, . . . . . :roll: :roll: :roll:

4cc355D3n13d:
ak terus terang,tak tau langsung pasal logo ni....dari dulu sampai dah takde kene mengena dengan fab lagi...kalau tengok secara detail mendalam dan jitu tiap tiap tahun gerenti ada yang tak tepat@seoriginal yang di design oleh "orang (ke galah panjang yang gila)" pertama mendesignnya.Paling jelas flaw dia sekali masa sofi release t-shirt logo architech yang logo dia bapak besar penyepak kat back print. Agaknya kalau pakai baju tu rasa macam pakai baju fabric dibuat dari getah aje. Kalau peluh melekit.Itu tak penting,yang penting mesti tunjuk yang si pemakai budak architech walaupun terpaksa jadi fashion victim dan badan terasa seperti kena kukus heh heh heh heh  :roll: z


wanna know the truth??
ok... pada session 92/93, presiden persatuan senibina (no 'architech' exist masa tu) Zulhisham (masa tu dia extend urban Zambri tapi skrg jadi pilot jet fighter) dgn Che Wan Ahmad Faizal a.k.a CWAF initiate a new logo competition untuk Persatuan Senibina UTM. Eventhough there was a prize for the best design (worth $200) tapi entry semua sangat la membosankan dan tak sampai 20 entry pun. Jangan kata budak FAB je yg minat nak masuk competition tu, budak Civil pun aderrr.. (dia 'lukis' pakai AutoCAD huhuhu). ada entry budak 1st year, ada ke dia lukis lalang as logo. hehehe. so bila dah closing date, the committee was not very happy at all. semua entry macam haram. so CWAF masa tu approarch aku suruh (paksa actually) buat design type logo (pasal aku tak masuk competition aku malas la nak buat, lagipun kalau aku dipaksa buat. aku tak dapat hadiah pun). nak dijadikan cerita, logo yg aku design tu (pakai freehand 2.0 je bang, mac classic 5" hitam putih jerr) diorg suka BUT diorg cakap diorg tak boleh bagi aku $200 tu pasal aku tak masuk competition. aku cakap, ok fine. but logo tu hak aku since diorg taknak bayar. ding dong ding dong lepas few discussion and mutual understanding, diorg tak boleh bagi aku hadiah $200 tu (technically pasal aku disuruh design instead of masuk competition) and aku pulak tak mintak apa-apa except logo tu solely belongs to me and not Persatuan Senibina UTM and later known as "Architech" as today lah. The secretary - Suriazah Welas (now bini kepada Anuar putih) was very strict about the royalty. Aku (as the owner and the designer of the 'ArchiTech' logo) memberi kebenaran untuk Persatuan Senibina menggunakan logo itu tanpa bayaran untuk segala apa jua penggunaan dlm apa jua bentuk media KECUALI komersial - iaitu apa jua barang atau product yg boleh menjana keuntungan untuk Perstuan Senibina, individu ataupun pihak ketiga. Tapi kalau ada org yg pakai logo tu for money making, certain amount percentage from the sales kena la bagi kat si designer. Well, semua orang agreed dlm terms tu. Win-win situation. Siapa-siapa pun tak rugi apa-apa. Bila setiap masa phak persatuan nak guna logo aku, diorg acknowledge and no problem occured lepas tu.

muahaha aku tau ramai yg pakai logo tu buat duit.. heheh macam aku tak tau sapa (sendiri mau ingat aaaa). and I don't give a shit pun. nak mintak royalty atau pampasan? Gimme a break. ha ha ha. but at least tau la dari mana asal usul benda tu datang, smartass.  
« Last Edit: February 02, 2004, 07:16:30 AM by footos_mentos »
tarak... YELEK!

Offline pyan

  • Senior
  • *****
  • Posts: 1,974
    • design portfolio
Soalan Magic: Asal Usul Logo Architech
« Reply #4 on: February 02, 2004, 07:21:22 AM »
ooo...baru saya tahu....good bedtime story dat one..
dumb di dumb di dumb..

Offline footos_mentos

  • Regular
  • ***
  • Posts: 164
  • tarak... YELEK!!
    • http://www.manggis.tv
Soalan Magic: Asal Usul Logo Architech
« Reply #5 on: February 02, 2004, 05:36:30 PM »
ooo kena dgr bedtime story seblom ngko tido ke budak? ha ha
« Last Edit: February 02, 2004, 05:39:06 PM by footos_mentos »
tarak... YELEK!

Offline pyan

  • Senior
  • *****
  • Posts: 1,974
    • design portfolio
Soalan Magic: Asal Usul Logo Architech
« Reply #6 on: February 02, 2004, 11:55:37 PM »
a ah..
dumb di dumb di dumb..

Offline azarimy

  • Lecturer GILA!
  • Administrator
  • Senior
  • *****
  • Posts: 5,982
    • azarimy's sketchstation version 3.0
Soalan Magic: Asal Usul Logo Architech
« Reply #7 on: February 03, 2004, 04:44:30 AM »
hmm... it's good to finally know where it came from :D

if u dont mind, could u post the write-up mengenai maksud logo tu? somebody once explained to me what it meant, but i guess i've lost it through time. since your the designer, it would really help kalau kita dapat information tu first hand.

lagi satu, boleh tak post sekali the actual design of the logo? pasal banyak sangat variation ESPECIALLY the small circle at the foot of the "A".  so that bebudak junior yg lain boleh maintain the design. kalau ada ukuran lagi bagus :D

mengenai hakcipta/copyright tu, hey, i think we're all in support of that act (except for CD cetak rompak :lol:). cuma the acknowledgement was lost through time dan information of ownership/sejarah logo tu tak disampaikan oleh presiden architech secara turun temurun. so sorrylah for the ignorance tu heheheh... we did inquire pada lecturer2, but they were like "hhmmm... i've been wondering about that too!".  
what gets us into trouble is not what we dont know. it's what we know for sure that just ain't so - mark twain

Offline footos_mentos

  • Regular
  • ***
  • Posts: 164
  • tarak... YELEK!!
    • http://www.manggis.tv
Soalan Magic: Asal Usul Logo Architech
« Reply #8 on: February 03, 2004, 07:08:58 AM »
ok np, once aku punya edit que aku cleared. the original artwork ada tapi kena geledah harta karun aku.
« Last Edit: February 03, 2004, 08:54:31 AM by footos_mentos »
tarak... YELEK!

Offline l0uise

  • Experienced
  • ****
  • Posts: 369
    • http://www.dlounge.com.my
Soalan Magic: Asal Usul Logo Architech
« Reply #9 on: March 02, 2004, 06:52:25 AM »
Any animation for the logo?
::::::::: dlounge :::::::::
:Bohemian::Community:
::::::::: squarespace :::::::::
:Squarespace Design:

Offline on_stilts

  • Experienced
  • ****
  • Posts: 268
    • http://
Soalan Magic: Asal Usul Logo Architech
« Reply #10 on: March 29, 2004, 10:21:47 PM »
bout da logo.
before i masuk architecture school, ive seen the logo once.
forget where.. but i think its a logo of a company (maybe architect's firm)

and also, theres a font that has nearly 97% da same letter A as the logo Architect.
(make that 98.2%)
i forgot where ive seen them but if found again i'll post it here..

any comments on this?
why not think? even the dogs do!

Offline l0uise

  • Experienced
  • ****
  • Posts: 369
    • http://www.dlounge.com.my
Soalan Magic: Asal Usul Logo Architech
« Reply #11 on: March 29, 2004, 11:07:36 PM »
a simple logo is very ez in creating confussion, especially with single letter. But what makes it copyrighted is the detail (font/scale/colour code...) and concept/philosophy. Becuz of the shared information over internet, designing becomes tougher and tougher to be justified the originality, sometimes we juz 'copied' without realizing, too... so, tats y case studies are so important, to prove u r "copying" at the 1st place... "so What?" aha...
« Last Edit: April 05, 2004, 01:54:54 AM by l0uise »
::::::::: dlounge :::::::::
:Bohemian::Community:
::::::::: squarespace :::::::::
:Squarespace Design:

Offline footos_mentos

  • Regular
  • ***
  • Posts: 164
  • tarak... YELEK!!
    • http://www.manggis.tv
Soalan Magic: Asal Usul Logo Architech
« Reply #12 on: May 07, 2004, 04:45:52 PM »
Quote
bout da logo.
before i masuk architecture school, ive seen the logo once.
forget where.. but i think its a logo of a company (maybe architect's firm)

and also, theres a font that has nearly 97% da same letter A as the logo Architect.
(make that 98.2%)
i forgot where ive seen them but if found again i'll post it here..

any comments on this?
so many numbers and figures you giving me, i'm ain't no mathematician or architect in practice. like i said, i don't give a damn what ever happened or will happened to the bloody logo. all i'm asking is "sila la tahu asal usul dari mana datangnya logo tu", smart ass.

the font is TIMES NEW ROMAN, yes it's the bloody TIMES NEW ROMAN that given free in all macintosh. so what all the fuss about about the number? as matter of fact, you can find 1133 fonts similar to "Times New Roman" http://www.myfonts.com/fonts/microsoft/tim...relikethis.html. how about that?

the design inspired from GRAPHIS magazine logo, check PSZ magazine collection (itu pun kalau kau pernah ke library lah.. hahaha)

and it's spelled as ARCHITECH and not ARCHITECT. and btw... bila engkau masuk school? kalau recently... heh, baik dok diam2 je la.. muahaha
tarak... YELEK!

Offline footos_mentos

  • Regular
  • ***
  • Posts: 164
  • tarak... YELEK!!
    • http://www.manggis.tv
Soalan Magic: Asal Usul Logo Architech
« Reply #13 on: May 07, 2004, 05:01:11 PM »
Quote
a simple logo is very ez in creating confussion, especially with single letter. But what makes it copyrighted is the detail (font/scale/colour code...) and concept/philosophy. Becuz of the shared information over internet, designing becomes tougher and tougher to be justified the originality, sometimes we juz 'copied' without realizing, too... so, tats y case studies are so important, to prove u r "copying" at the 1st place... "so What?" aha...
single letter? i did not designed the typelogo as single letter. It's a whole letter word "Architech" with a capital letter A. The "Architech" is a combination words from "Architecture" and "technology".
so you want me to prove the copyright againts the borderless information sharing (as in "the internet"). look kiddo, at my time there is no internet at all. the bloody PSZ pun takda bagi access any internet to the students (that time). so macam mana aku nak 'copy' this so called logo kalau internet pun takda masa tu? dumb ass.
case study? yes i did. neville brody is my idol. so does Graphis, Wired and ID as my reference. please read the whole thread throughly before nak hentam aku konon. kekekeke
look. i'm maybe old and outdated from this super-infomation highway-borderless sharing knowlegde whatever crap, but i'm ain't no fool or stupid.
so what?
tarak... YELEK!

Offline l0uise

  • Experienced
  • ****
  • Posts: 369
    • http://www.dlounge.com.my
Soalan Magic: Asal Usul Logo Architech
« Reply #14 on: May 07, 2004, 05:36:07 PM »
:footos_mentos/ in fact i'm questioning bout current copyright issue in graphic design but NOT arrowing to ARCHITECH logo... what i mentioned was my own prob... cuz we seem to repeat the design that oredy done by someone else somewhere on the earth, without realizing we are actually so-called "copy" other's design *(again, talkin bout my own prob)* tats all.... orang tua jangan marah-marah nanti sakit jantong oh... :P
::::::::: dlounge :::::::::
:Bohemian::Community:
::::::::: squarespace :::::::::
:Squarespace Design:

Offline on_stilts

  • Experienced
  • ****
  • Posts: 268
    • http://
Soalan Magic: Asal Usul Logo Architech
« Reply #15 on: May 22, 2004, 07:52:40 PM »
no..no...no...no...
my mistake.....
i was wrong...
not the font thats the same...
but, 'the logo looks like one of the fonts that i have seen'.
a font of a letter A that looks the same as the logo!
 
why not think? even the dogs do!

Offline torot

  • Experienced
  • ****
  • Posts: 401
Soalan Magic: Asal Usul Logo Architech
« Reply #16 on: June 28, 2005, 11:22:14 PM »
Pojie... ini logo bukan pendi beger bikin ka? kan ker ada gambo laki terkangkang kan? uhuhuhuhuh
 

Offline footos_mentos

  • Regular
  • ***
  • Posts: 164
  • tarak... YELEK!!
    • http://www.manggis.tv
Soalan Magic: Asal Usul Logo Architech
« Reply #17 on: September 06, 2005, 06:57:52 PM »
pendi kan suka main kangkang kau, bukan kau ke yg terkangkang kat vernec dulu tu?
tarak... YELEK!

Offline doctor_cox

  • Senior
  • *****
  • Posts: 1,664
    • http://geocities.com/petaling_st
Soalan Magic: Asal Usul Logo Architech
« Reply #18 on: September 06, 2005, 08:08:03 PM »
Quote
nak dijadikan cerita, logo yg aku design tu (pakai freehand 2.0 je bang, mac classic 5" hitam putih jerr) diorg suka BUT diorg cakap diorg tak boleh bagi aku $200 tu pasal aku tak masuk competition.
hawhaw! sejak azali ko kena screw 'diorang'. apalah nasib ko.

cakap pasal mac, ingat lagi kudin ajor aku pakai freehand kat lab (mac yang monitor ngan HD single casing, bukan powermac kat kalam) - masa tu korang buat animasi kat onyx haram jadah render satu weekend baru siap ada generator sbb blackout bodoh. (sungguh panajng ayat ini)

fuyoo, belajar DTP. 1st year tak pegang komputer pun. pas tu semua adobe/aldus (haha, dulu aldus belum kena takeover ngan adobe) ported version aku cari install kat PC, kalau tak, pakai word bodoh memanjanglah.

Offline on_stilts

  • Experienced
  • ****
  • Posts: 268
    • http://
Soalan Magic: Asal Usul Logo Architech
« Reply #19 on: September 25, 2005, 07:36:02 AM »
so which is the original one.
TRUE or FALSE?

in 2004/05 n in this new comitee, we kept using the logo WITH THE RED 'TECH'.
so not sure which one is the RIGHT one?

we kept using this one>
« Last Edit: September 25, 2005, 07:36:53 AM by on_stilts »
why not think? even the dogs do!